Choć o prawdziwą czekoladę dawniej łatwo nie było - mamy zawsze dbały, by w Święta pojawiło się na stole coś pysznego. Łakocie robiono w domu, właściwie tylko od święta. Ale jak smakowało!
Przepisem dzielą się Gospodynie z Koła Gospodyń w Rzepiskach. Rogal pojawiał się u nich z różnym nadzieniem - zależnie od tego, co było w domu. Zawsze podstawą jest ciasto drożdżowe.
Baby musiały wyprać i posprzątać na święta każdy kąt. Tak, aby nawet pranie nigdzie nie wisiało. Musiały przygotować ręcznie potrawy na wigilię, a i chłopom pomóc w gospodarstwie. Nie miały więc dużo czasu na przygotowanie słodkości dla dzieci, które od najmłodszych lat były angażowane w obowiązki. Ciotka mówi, że ciasto drożdżowe robiłosię u niej: albo z dżemem, albo z kakaem. Jednak jej mama piekła druga wersję, bo dzieciom bardziej smakowało.
Rogal czekoladowy:
Składniki:
1 kg mąki,
1 kostka masła,
8 łyżek cukru,
1 szklanka ciepłego mleka,
2 jajka,
4 żółtka,
1 cytryna,
4 łyżki cukru waniliowego,
cukier puder, sól