Sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie dostaliśmy od Pani Zofii Babiarz i Koła Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej.
Składniki:
1 kg sera białego,
0.50 kg ziemniaków,
0.30 dkg boczku,
cebula,
sól, pieprz.
Przygotowanie:
Farsz: ziemniaki obrane ugotować.
Przestudzone zmielić z serem, dodać cebulę posiekaną i zrumienioną na tłuszczu. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do farszu bez tłuszczu - same skwareczki. Doprawić solą i pieprzem.
Zarobić ciasto: 1 kg mąki, 2 całe jajka, 0.5l ciepłej wody wymieszać pół na pół z mlekiem,1/4 szklanki oleju.
Rozwałkować cienko ciasto, szklanką wycinać krążki na środek nałożyć farsz i zlepić pierożki. Ugotować w solonym wrzątku ok 3 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane roztopionym masłem posypać zieloną cebulą dymką.
Smacznego!