20201215 122543 resized 1

Sprawdzony przepis na pyszne pierogi ruskie dostaliśmy od Pani Zofii Babiarz i Koła Gospodyń Wiejskich w Bukowinie Tatrzańskiej.

Składniki:

1 kg sera białego,

0.50 kg ziemniaków,

0.30 dkg boczku,

cebula,

sól, pieprz.

Przygotowanie:

Farsz: ziemniaki obrane ugotować.

20201215 120816 resized

 

Przestudzone zmielić z serem, dodać cebulę posiekaną i zrumienioną na tłuszczu. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć i dodać do farszu bez tłuszczu - same skwareczki. Doprawić solą i pieprzem.

 

20201215 121629 resized

Zarobić ciasto: 1 kg mąki, 2 całe jajka, 0.5l ciepłej wody wymieszać pół na pół z mlekiem,1/4 szklanki oleju.

Rozwałkować cienko ciasto,  szklanką wycinać krążki na środek nałożyć farsz i zlepić pierożki. Ugotować w solonym wrzątku ok 3 minut, wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane roztopionym masłem posypać zieloną cebulą dymką.

Smacznego!