Szybki przepis, jeszcze zdążą zmięknąć i równie szybko znikną, bo są taaakie dobre.
Zyskały popularność podczas Świąt Bożego Narodzenia Pyszne, pachnące, korzenne… to jedno.
Ale ile zabawy przy ich tworzeniu i zdobieniu.. nam sprawia tyle radości, co malowanie pisanek na Wielkanoc. Może nawet ciut więcej ?
No bo w końcu – oprócz tego, co w Święta najważniejsze – rodzinne przygotowania i wspólne spędzanie czasu też sprawia mnóstwo radości.
Co prawda czasu nie zostało już wiele.. ale nadchodzi weekend, więc jeszcze zdążycie parę pierniczków upiec. To wcale nie zajmuje tak wiele czasu. A żeby było sprawniej podrzucamy Wam szybki przepis i kilka rad jak usprawnić produkcję.
Przepis:
500 g mąki
150 ml miodu
120 g masła
120 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka sody
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Rozpuścić masło, połączyć z miodem. Na stolnicę wysypać suche składniki, zrobić dołek i wlać do niego płynne składniki, dodać jajko. Zagnieść ciasto. Włączyć piekarnik i nagrzać go do 175°C. Przygotować blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowywać na grubość ok 5-7 mm. Wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce i piec ok. 10 minut. Do ostygnięcia wykładać na kratkę.
I już!
Proste i szybkie. A zdobienie to całkiem inna bajka, ale przy braku czasu też mamy szybkie sposoby.
A teraz tipy:
- Aby wycinanie pierników szło szybko i sprawnie warto przygotować więcej foremek i układać je na cieście blisko siebie – w ten sposób z jednego rozwałkowanego kawałka ciasta uzyskamy jak najwięcej gotowych ciastek. Zatem: najpierw wycinamy ile się da, a potem układamy na blaszce „hurtem”
- Przygotować dwie blaszki – w czasie pieczenia jednej porcji, możemy już przygotować następną
- Ustawić timer na 10 minut – zawsze można jeszcze trochę je dopiec, a mając ustawiony czas nie musimy się martwić, że zapomnimy je w porę wyjąć z pieca i możemy w tym czasie spokojnie produkować kolejne pierniczki
- Czasu trochę mało, więc żeby pierniczki zdążyły zmięknąć po upieczeniu udekorujmy je od razu jak ostygną
- Żeby zmiękły zamknijmy je w pudełku razem z połową pomarańczy lub jabłka (tylko na kilka godzin). Pamiętajcie jednak, by nie zostawić owoców za długo, bo szybko się psują
- Im mniej miodu, tym będą bardziej miękkie
- szybkie zdobienie: rozłożyć pierniki na desce lub czystym blacie, lukrem lub polewą czekoladową polewać po wszystkich ciastkach cienkim strumieniem w różnych kierunkach, sypnąć po całości dowolną posypką
- polewę lub lukier można też nałożyć na całe pierniczki pędzelkiem, a po wierzchu sypnąć posypkami, kokosem lub makiem