pierogi czoło

Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. W każdym domu pielęgnowane są tradycje i inne potrawy zapełniają wigilijny stół. Smaki i zapachy potraw mieszają się z zapachem choinki przyniesionej z lasu. My proponujemy na ten wyjątkowy czas kilka sprawdzonych przepisów na podniebieniach naszych najbliższych. Niech przygotowanie potraw razem z najmłodszymi wprowadzi pogodny, ciepły nastrój do Waszych domów, gdy za oknami pada z wolna śnieg i okrywa zimową kołderką zmarznięty świat.

 Propozycja przepisu na pierogi, który można wykorzystać na kolacje wigilijną, bądź inną okazję.

Ciasto:

  • 560 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko

Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części.

Do jednej części ciasta dodać od 100 g do 250 g zblendowanego szpinaku, który pięknie zabarwi go na kolor zielony. Do szpinakowych pierogów dodano farsz z fasoli i pomidorków.

Farsz:

  • 100 g fasoli białej (dzień wcześniej namoczonej)
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju

Całość zmiksować doprawiając solą i pieprzem.

pierogi wykonanie

 

Pierogi o kolorze czerwonym można uzyskać przed dodanie botwinki bądź koncentratu burakowego ( 3-5 łyżek do ciasta).

Farsz wykonano z ziemniaków sera białego podsmażanej cebuli oraz soli i pieprzu. Do wody dodano 5 łyżek koncentratu i jedną łyżkę octu.

 

pierogi trzy kolory

 

Piegowate pierogi uzyskano przez dodanie około 1 szklanki maku do ciasta. Do piegusków wykonano farsz z 1 szklanki maku, wcześniej sparzonego wrzątkiem.

Mak odcisnąć, zmieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym.

Ciasto rozwałkować, a później wycinać krążki szklanką po czym nadziewać farszem.

Pycha !!

Goście poproszą o dokładkę.

 

fot i wykonanie: Fit Babki Beata i Ilona