Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. W każdym domu pielęgnowane są tradycje i inne potrawy zapełniają wigilijny stół. Smaki i zapachy potraw mieszają się z zapachem choinki przyniesionej z lasu. My proponujemy na ten wyjątkowy czas kilka sprawdzonych przepisów na podniebieniach naszych najbliższych. Niech przygotowanie potraw razem z najmłodszymi wprowadzi pogodny, ciepły nastrój do Waszych domów, gdy za oknami pada z wolna śnieg i okrywa zimową kołderką zmarznięty świat.
Propozycja przepisu na pierogi, który można wykorzystać na kolacje wigilijną, bądź inną okazję.
Ciasto:
- 560 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
Składniki zagnieść. Ciasto podzielić na trzy części.
Do jednej części ciasta dodać od 100 g do 250 g zblendowanego szpinaku, który pięknie zabarwi go na kolor zielony. Do szpinakowych pierogów dodano farsz z fasoli i pomidorków.
Farsz:
- 100 g fasoli białej (dzień wcześniej namoczonej)
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
Całość zmiksować doprawiając solą i pieprzem.
Pierogi o kolorze czerwonym można uzyskać przed dodanie botwinki bądź koncentratu burakowego ( 3-5 łyżek do ciasta).
Farsz wykonano z ziemniaków sera białego podsmażanej cebuli oraz soli i pieprzu. Do wody dodano 5 łyżek koncentratu i jedną łyżkę octu.
Piegowate pierogi uzyskano przez dodanie około 1 szklanki maku do ciasta. Do piegusków wykonano farsz z 1 szklanki maku, wcześniej sparzonego wrzątkiem.
Mak odcisnąć, zmieszać z rodzynkami i cukrem waniliowym.
Ciasto rozwałkować, a później wycinać krążki szklanką po czym nadziewać farszem.
Pycha !!
Goście poproszą o dokładkę.
fot i wykonanie: Fit Babki Beata i Ilona
Komentarze obsługiwane przez CComment