Ciasto w świątecznych kolorach - polecane przez Fit Babki.
Ciasto
450 g opakowania mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
- jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szpinak mrożony rozmrozić na sitku, następnie (bez odciskania) zmiksować blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu włożyć do garnka i mieszając podgrzewać ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie zblendować na mus.
Jajka ocieplić (lepiej się ubijają) - włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmienić wodę na cieplejszą.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą oraz jasną masę. Następnie ciągle ubijając wlewać cieniutkim strumieniem olej. Dodać mus ze szpinaku i zmiksować na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę. Oddzielnie przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesypać do ubitych jajek i zmiksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Masę wylać do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) piec przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i całkowicie ostudzić.
Krem mascarpone
250g serka mascarpone (zimnego)
200 ml śmietanki 36% lub 30% z kartonika (zimnej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
opcjonalnie 1 op. śmietanki -fix
Do misy miksera włożyć mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodać cukier puder i wanilię. Ubijać przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta. Na koniec można zmiksować ze śmietanką - fix .
Przełożenie
Ciasto przekroić na 2 części. Na dolną część wyłożyć krem mascarpone. Z górnej zielonej części ciasta wybrać łyżeczką zielony środek i wyłożyć na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystamy.
Udekorować owocami (granat, borówka)
fot i wykonanie: Fit Babka Magda