.Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. W każdym domu pielęgnowane są tradycje i inne potrawy zapełniają wigilijny stół. Smaki i zapachy potraw mieszają się z zapachem choinki przyniesionej z lasu.
My proponujemy na ten wyjątkowy czas kilka sprawdzonych przepisów na podniebieniach naszych najbliższych. Niech przygotowanie potraw razem z najmłodszymi wprowadzi pogodny, ciepły nastrój do Waszych domów, gdy za oknami pada z wolna śnieg i okrywa zimową kołderką zmarznięty świat - mówią nam Fit Babki podając kolejny przeis na świąteczny smakołyk.
Sałatka fantazja:
- 300 g batatów
- ½ papryki żółtej
- ½ papryki czerwonej
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 50 g szpinaku
- serek feta
sos:
- 2 łyżki musztardy miodowej lub djon
- 4 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
- 1 łyżka oliwy
- ½ cytryny
Wykonanie:
Bataty i paprykę pokroić w kostkę. Następnie pomidorki przekroić na pół. Składniki otoczyć w oleju z ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Z podanych składników wymieszać sos. Najpierw nalać trochę sosu na talerz a następnie ułożyć liście szpinaku. Na szpinak położyć część upieczonych warzyw, przełożyć szpinakiem. Na koniec polać resztą sosu. Smacznego!!! oby nie było gazów.
Sałatkę można wykorzystać do podania razem z pieczonym pstrągiem.
fot i wykonanie: Country Club Koło Gospodyń Wiejskich