sałatka fantazja

.Zbliża się magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia. W każdym domu pielęgnowane są tradycje i inne potrawy zapełniają wigilijny stół. Smaki i zapachy potraw mieszają się z zapachem choinki przyniesionej z lasu.

 My proponujemy na ten wyjątkowy czas kilka sprawdzonych przepisów na podniebieniach naszych najbliższych. Niech przygotowanie potraw razem z najmłodszymi wprowadzi pogodny, ciepły nastrój do Waszych domów, gdy za oknami pada z wolna śnieg i okrywa zimową kołderką zmarznięty świat - mówią nam Fit Babki podając kolejny przeis na świąteczny smakołyk.

Sałatka fantazja:

  • 300 g batatów
  • ½ papryki żółtej
  • ½ papryki czerwonej
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g szpinaku
  • serek feta

sos:

  • 2 łyżki musztardy miodowej lub djon
  • 4 łyżki miodu z mniszka lekarskiego
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ cytryny

Wykonanie:

Bataty i paprykę pokroić w kostkę. Następnie pomidorki przekroić na pół. Składniki otoczyć w oleju z ziołami prowansalskimi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Z podanych składników wymieszać sos.  Najpierw nalać trochę sosu na talerz a następnie ułożyć liście szpinaku. Na szpinak położyć część upieczonych warzyw, przełożyć szpinakiem. Na koniec polać resztą sosu. Smacznego!!! oby nie było gazów.

Sałatkę można wykorzystać do podania razem z pieczonym pstrągiem.

fot i wykonanie: Country Club Koło Gospodyń Wiejskich