received 407046253821381

Choć o prawdziwą czekoladę dawniej łatwo nie było - mamy zawsze dbały, by w Święta pojawiło się na stole coś pysznego. Łakocie robiono w domu, właściwie tylko od święta. Ale jak smakowało!

 Przepisem dzielą się Gospodynie z Koła Gospodyń w Rzepiskach. Rogal pojawiał się u nich z różnym nadzieniem - zależnie od tego, co było w domu. Zawsze podstawą jest ciasto drożdżowe.

Baby musiały wyprać i posprzątać na święta każdy kąt. Tak, aby nawet pranie nigdzie nie wisiało. Musiały przygotować ręcznie potrawy na wigilię, a i chłopom pomóc w gospodarstwie. Nie miały więc dużo czasu na przygotowanie słodkości dla dzieci, które od najmłodszych lat były angażowane w obowiązki. Ciotka mówi, że ciasto drożdżowe  robiłosię u niej: albo z dżemem, albo z kakaem. Jednak jej mama piekła druga wersję, bo dzieciom bardziej smakowało.

Rogal czekoladowy:

Składniki:

40 dag drożdży,
1 kg mąki,
1 kostka masła,
8 łyżek cukru,
1 szklanka ciepłego mleka,
2 jajka,
4 żółtka,
1 cytryna,
4 łyżki cukru waniliowego,
cukier puder, sól
 
Wykonanie:
Pokruszone drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier waniliowy i dwie łyżki mąki. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 30 min. - 1 godz.
Przesiać mąkę do miski, dodać szczyptę soli. Jajko utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać do mąki. Wymieszać, dodać rozczyn drożdżowy. Wyrobić, w razie potrzeby dolać ciepłego mleka. Dorzucić masło i wyrobić na gładką masę.
 
received 416252639744683
 
Rozwałkować ciasto na gruby placek, posmarować białkiem.
 
received 401374397717209
 
Zmieszać kakao z cukrem a nastepnie posypać place. Zwinąć albo w prosty rulon albo na blaszce ułożyć rogal tak jak w tym przypadku.
 
received 3694089230643913
 
Wierzch posmarować białkiem i zostawić do wyrośnięcia przed włożeniem do piekarnika jeszcze raz posmarować białkiem.
Piec w temperaturze 170-180 stopni przez ok 30 minut. 
 
received 1877903955680772
 
Po upieczeniu polać lukrem z cukru pudru i odrobiny wody z cytryną. Można również posypać makiem. Wtedy zamiast cukru pudru i cytryny potrzeba nam mak do dekoracji.
 
fot: Koło Gospodyń Wiejskich w Rzepiskach