kolic1

Jak przekazują panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Rzepiskach kołoc to tradycyjna potrawa, wypiekana przez ich babki i prababki.  Dawniej zwany grulokiem, jak łatwo się domyślić ma w sobie ziemniaki. Co jeszcze? Zobaczcie.

Brak dostępu do różnego typu produktów spożywczych, nadmiar obowiązków, brak możliwości zakupów powodował, że kobiety piekły ciasto drożdżowe i kołoca tylko od święta i na święta. Co sobotę na niedzielę wypiekały świeży chleb. Nie piekły ciast tak jak dzisiaj. Położenie Rzepisk (daleko do większej miejscowości) powodowało, że kobiety piekły w domu tylko z takich produktów jakie miały w domu. Ewentualnie dokonywany sąsiedzkiej wymiany np. jajko za kakao - tłumaczą gospodynie z Rzepisk. Teraz o produkty już zdecydowanie łatwiej, ale tradycyjne potrawy w dalszym ciągu pojawiają się na ich stołach.

Kołoc

Składniki:

20g drożdży

1 łyżka cukru

300ml wody letniej

500g mąki

szczypta soli

2kg ziemniaków

3 jajka

3/4 szk. cukru

200g masła (lub margaryny)

 

Wykonanie:

Przygotowujemy zaczyn drożdżowy, do którego następnie dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy energicznie ciasto i odstawiamy je do wyrośnięcia.

 W tym czasie ugotowane i przestudzone ziemniaki mielimy, przepuszczamy przez praskę lub dokładnie tłuczemy.

received 223425285836817

 

Dodajemy jajka, cukier, rozpuszczoną margarynę. Wszystkie składniki mieszamy.

 

received 177103604086096

 

Ciasto chlebowe wykładamy na blaszkę, przykrywamy przygotowanymi ziemniakami. Pieczemy około  40 minut  w temperaturze 180°C.

 

received 3399875273469166

 

fot: Koło Gospodyń WIejskich w Rzepiskach